Home

Humanitär verksamhet

 

Bland de första aktiviteterna som föreningen drev var att starta en sektion som samordnade aktiviteterna kring insamling av humanitär hjälp till de krigsdrabbade i Bosnien.

Aktiviteterna var särskilt många under åren då landet var i krig och man skickade vid flera tillfällen flera ton humanitär hjälp till vårt land. Hjälpen bestod av pengar, kläder, skor, mat, medicin, skolmaterial, samt andra tekniska och medicinska hjälpmedel.

Humanitär hjälp skickades till Gorazde direkt efter att staden befriades, sedan till Pišće kommun i Zenica, De Blindas förening i Gorazde, Banja Lukas förening i Travnik, Banja Lukas handikappsförening i Sanski Most, romernas bostadsområde i Kakanj, bosnier från Gamla Stan i Prijedor, tält lägret i Čela – Prijedor, Folkets förening ”Mödrar till handikappade barn” från Tuzla, Sjukhuset Novi Travnik, och många andra som behövde hjälp med kläder, skor, mat och tekniska varor.

1996 tog Bosniens och Hercegovinas förening i Norrköping initiativet att köpa åtta kombibilar till Krigsveteranernas och de handikappades förbund och vår förening deltog med en viss summa pengar.

                       Under dessa år skickades över 600 000 kr till de behövande genom Bosnien och Hercegovinas ambassad i Stockholm, Humanitär förening ”Merhamet”, Humana TV, Faruks Transport (Faruk Pašić) eller med direkt inbetalning till olika konton för behandling av sjuka och för att dela ut stipendier till barn utan föräldrar. En del av dessa pengar var öronmärkta till akuta behandlingar av mer än 80 patienter i olika delar av Bosnien.

I de humanitära aktiviteterna deltog de flesta av föreningens medlemmar. De har helhjärtad deltagit även i de aktiviteterna som initierades av t.ex. någon organisation  från Bosnien eller av andra föreningar i Sverige.

Detta segment av aktiviteter finns även idag och sektionen deltar aktivt i projektet ”Humana TV”. Fortfarande skickar man regelbundet ut skolstipendier till två föräldralösa barn, och man samarbetar med Folkets förening ”Mödrar till handikappade barn” från Tuzla.

Sektionens aktiviteter är noggrant dokumenterade och vi är stolta över de tacksamhetsyttringar som vi har fått av enskilda personer och kollektiv som har tagit emot vår hjälp.

Även om det idag finns mer bosnier i Växjö än när den humanitära sektionen startade med sitt arbete, minskar antalet dem som deltar i den humanitära verksamheten. Idag ligger den andel på ca 30% av medlemmarna.

Man kan trots detta säga att sektionen för humanitär verksamhet har spelat och fortfarande spelar en viktig roll. Vi får inte glömma att Bosnien är numera trots allt ett land där man har relativt goda möjligheter till att få ett jobb och försörja sig genom sitt arbete.